Csiga kivonat a kozmetikában – véletlenül fedezték fel

A csiga kivonat kedvező tulajdonságait véletlenül fedezték fel az 1960-as években, amikor a spanyol onkológus Rafael Abad, aki csigákon kísérletezett, egy olyan anyagot keresett, mely a rák gyógyításában használt sugárkezelés után segíti a bőr regenerálódását. Megfigyelte, hogy a csigákat sugárkezelésnek alávetve meglepő gyorsasággal gyógyultak a felületi sebeik. A népi gyógyászatban egyébként már korábban is használták csiga nyálkáját. A csiga (Cryptomphalus aspersa) kiválaszt egy olyan anyagot, amely elősegíti a bőr regenerálódását és ezáltal minimálisra csökkenti a szabad gyökök hatását, amelyek felelősek a bőr korai öregedéséért. 

 

A csiga kivonat, mint kozmetikai összetevő (SSF) a Refan termékcsaládban is megtalálható.

Allantoin: Az allantoin egy növényi eredetű biokomponens. Kozmetikai készítmények összetételében fontos bőrregeneráló és szerkezetjavító tényező, hozzájárul a kollagén termelődéshez, felgyorsítja a gyógyulási folyamatokat és megvédi a bőrt az irritáló tényezőktől. Széles spektrumú kozmetikai készítményekbe foglalják, felnőttek, csecsemők és gyerekek számára egyaránt, a legérzékenyebb bőr számára is megfelelő.

  • irritációellenes, nyugtató hatású
  • elősegíti az új hámsejtek képződését, hegesítő hatású
  • védi az érzékeny bőrt az irritáló tényezőktől
  • serkenti a bőrsejtek megújulását
  • keratolitikus – hámlasztó hatású
  • felgyorsítja a bőr gyógyulási és regenerálódási folyamatait

Kollagén és elasztin: Bőrünk 75%-át kollagén alkotja. A test kollagén termelése az életkorral egyre csökken, először azt vesszük észre, hogy harminc éves korunk környékén, arcunkon apró szarkalábak, ráncok képződnek. A bőr elveszti fiatalságát, ragyogását lassan kiszárad, a haj meggyengül és elveszti fényét. A bőr állapota sokat elárul rólunk. Senki nem bánná, ha bőre finomsága, feszessége, szépsége nem változna meg az idő során. Azonban a bőrön az általános egészségi állapotunk, a napi gondok, betegségek, lelki válságok nyomot hagynak. A helytelen táplálkozás és élvezeti szerek használata is meglátszik a bőrünkön.

A kollagén a bőr szilárdító váza. Összetartja a bőrt és alátámasztja az egyéb szöveteket és vérereket. A kollagén szerkezete a természetes öregedési folyamat miatt vagy a környezeti hatásoknak köszönhetően (cigaretta, kávé, napozás, egyensúlytalan étkezés) eredeti szerkezetét elveszti, megtöredezik. Ha a kollagén szerkezetében változás áll be a bőr veszít rugalmasságából, feszességéből. A kollagén rostnyalábjai szétesnek és a különálló rostok gyengék. Ennek következtében pedig a bőr megereszkedik és ráncosodik, nehezebben regenerálódik ha sérülés éri.

A bőr öregedési folyamatában nagy szerepet játszanak a sejtek biológiai hártyáját veszélyeztető szabad gyökök is, ezért nagyon fontos a kollagén mellett kellő mennyiségű antioxidáns (pl.:E-vitamin, C-vitamin) bevitele is.

Glikolsav: Glikolsav. Az AHA-savak (alpha hydroxy acid) leggyakoribb formája. A bőr legfelső rétegére hámlasztó hatással van, ezáltal simítja a bőrt, felgyorsítja a sejtek életciklusát (cell turnover). A bőr legfelső rétege (stratum corneum) 3-5 hetente teljesen kicserélődik, ezen gyorsítanak a kémiai hámlasztók. A glikolsavat általában 5-15% közötti koncentrációban használják otthoni hámlasztók esetén, és a krém pH-értékének 3 és 4 között kell lennie ahhoz, hogy hasson. A  megfelelő mennyiségben és pH-értéken enyhén irritáló összetevő, mely csípős, csipkedő érzést okoz a legtöbb bőrön. Mivel vízben oldódó, csökkenthetünk az irritáción, ha teljesen száraz bőrre kenjük. A glikolsav külön figyelmet érdemel azért is, mert 10% feletti koncentrációban nemcsak hámlaszt, hanem a kollagéntermelést is serkenti.

A hialuronsav: hidratáló, regeneráló összetevő nedvesíti és lágyítja a bőrt. A hialuronsav (hialuronan, hialuronát) természetes nagy molekulájú szénhidrát, amely az összes szövetben megtalálható és ott a szintézise vagy bejuttatása után néhány nap alatt lebomlik. Az emberi testben leginkább vízmegkötő, az ízületekben, izmokban síkosító szerepe van. Halmazállapota és szövetbarát jellege lehetőséget ad arra, hogy sok-sok gyógyszerészeti termék alkotórésze legyen.

A hialuronsav (hyaluronic acid vagy hyaluronan) egy szép nagy, ismétlődő egységekből álló cukormolekula (glükozaminoglikán, GAG). A szervezet egyik természetes építőeleme, és a testet behálózó szövetekben mindenütt megtalálható. Egy egészséges, 70 kg-os felnőtt testben például mintegy 15 g-nyi van belőle, ennek a fele pedig ráadásul a bőrben összpontosul.

Utánozhatatlanul képes a bőr nedvességmegtartó erejét fokozni. Ami azt illeti, az összes összetevő közül ebben ő a legjobb: a saját súlyának az ezerszeresét képes vízben megkötni. Ez a képesség nagyon előkelő helyet biztosít a hilauron savnak az anti-aging összetevők körében, mivel a hidratált, kellő víztartalommal bíró bőr a fiatalosság egyik záloga.