Stressz és bőrproblémák

A stressz hatásairól sokszor és sok mindent olvashatunk. Minden szervükre kihat, befolyásolja szinte az összes élettani folyamatunkat, de viszonylag kevés szó esik a stressz bőrre gyakorolt hatásáról. A leggyakoribb bőrgyógyászati problémák, melyek a stresszel összefüggésbe hozhatóak – a teljesség igénye nélkül –, a pattanásos bőr, a seborrhoeás bőrgyulladás, és többféle ekcémás bőrgyulladás, a rosacea, a pikkelysömör, stb.

A pattanásos bőr igen érzékenyen reagál a stressz hatásaira, legyen szó emócionális vagy fizikai stresszorokról. Sokan a növekedett faggyútermelődést okolták az acne súlyosbodásáért, de egy 2007-es amerikai tanulmány alapján az igazolódott, hogy bár szoros a kapcsolat az acne súlyossága és a stressz között, főleg férfiak esetében érvényesül ez az összefüggés, de nem mutatható ki, hogy a megemelkedett faggyútermelődés állna a folyamat hátterében.

Az atópiás bőrgyulladás szintén egy gyakori bőrgyógyászati kórkép, mely szoros összefüggést mutat a stresszel, kissé túlozva azt is mondhatjuk, hogy a betegség súlyossága korrelál a stresszorokkal, de természetesen egyéb tényezők is szerepet játszanak a tünetek kialakulásában.

A viszketéssel járó kórképek szintén szorosan összefüggnek a stressz hatásaival; sőt, vannak olyan személyiségtípusok, akiknél gyakrabban fordul elő a viszketés, de a viszketés-vakarás kör tovább súlyosbítja a tüneteket, ezért a stresszt kevésbé jól feldolgozó személyeknél a tünetek az állandó vakarás miatt tovább súlyosbodhatnak.

Szintén látványos változást mutat a pikkelysömörös betegek állapota a stressz hatására, sokszor egy-egy személyes vagy családi probléma hatására tapasztaljuk a betegség fellángolását.

Egy 2010-es lengyel tanulmány szerint a stressz a gyulladásos folymatokat mediálja: a hypothalamus- agyalapi mirigy-mellékvese tengely aktiválódik, a folyamat során neuropeptidek, immunológiailag aktív anyagok termelődnek. A bőr esetében a hízósejteknek van központi szerepe, melyek a bőr idegvégződéseinél fejtik ki hatásukat, illetve számos mediátor anyagot szabadítanak fel.

Ismerje meg, próbálja ki és vegye fel a harcot a bőre egészségéért is a Refan Antistress termékcsaládjával!

A Refan új kozmetikai családja az ANTISTRESS, segít Önnek abban, hogy mindezeket az eredményeket egyszerűen elérhesse. A stressz elleni harc az új kozmetikai családra jellemző kellemes citrusos illattal indul, mely felidézi a nyarat, a pihenést. Az illat a citromvirág, az édes narancs és az alma frissességének elegye, mely hatással van minden érzékszervünkre. Az ANTISTRESS kozmetikai család fontos összetevői még a verbena (vasfű) kivonat és a naracsolaj.