Paraffinos kézápolás

A paraffinolajat a legtöbb kézápoló termékben megtalálhatjuk, hiszen köztudott, hogy simítja, puhítja a bőrt és azáltal, hogy javítja a vérkeringést és segíti a szövetek oxigén ellátását, késlelteti a ráncok kialakulását, ami a különösen nagy igénybevételnek kitett kéznél elengedhetetlen. A kéz finom bőrét nem csak a hideg idő és a szél viseli meg, de kezünk az, amely a legtöbbször érintkezik különféle lúgos tisztítószerekkel, éppen ezért sokszor a sima krémezés nem elegendő. Ekkor érdemes a paraffinfürdőhöz folyamodni. A paraffinban lévő kollagén és vitaminok ugyanis így szívódnak fel igazán hatékonyan. 

A kezelés első lépésekén a manikűrös, vagy kozmetikus gondosan megtisztítja a kézfejet, bőrradírral eltávolítja az elhalt hámsejteket és fertőtlenítővel baktériummentessé teszi. Ezután merítjük be kezünket a 40 fokos, kellemesen langyos paraffinfürdőbe. Két-három merítés után kesztyűt húznak a kézre, s negyed órát, húsz percet hagyják hatni a kézen a paraffint. Végül a kesztyűvel együtt eltávolítják a paraffin maradványait is, és ápolókrémmel bekenik a kezet. A kúrát, habár a hatás akár egy-két hétig is eltarthat, célszerű időközönként megismételni. Egy-egy paraffinos kézápolás során nem csak a kéz bőre lesz puhább és szebb, de a körmök is megerősödnek, a paraffin a szaruhártyára is kifejti jótékony hatását.

A szépítészet mellett nem elhanyagolható szempont, hogy a paraffin jótékonyan hat az izületekre is. A kéz a bőr kiszáradása, repedezetté válása mellett, erős fizikai igénybevételnek is ki van téve, még akkor is, ha nem kifejezetten fizikai munkát végzünk. Ez alatt a mintegy fél óra alatt a paraffinos pakolásban az izmok ellazulnak, az izületek felfrissülnek, megfelelő oxigénhez jutnak, s az estleges kisebb vizenyők is eltűnnek.

Két kezelés között otthon is végezhetünk kézápoló kúrákat. Hetente egyszer-kétszer bőrradírral tisztítsuk le a kéz bőrét, vastagon vigyünk fel kézápoló krémet és húzzunk fel egy cérnakesztyűt, s ha ez az alvásban nem zavar egész éjszakán át hagyjuk hatni a pakolást. Akár kézfürdőt is készíthetünk házilagosan. Olíva olajat langyosítsunk fel, öntsük kis tálkába, amibe kényelmesen bele tudunk tenyerelni és a leradírozott kezünket tartsuk benne negyed órán keresztül.